Handledningar för Kollektivt kulturarv

Här samlar vi handledningar och tips om registrering, skanning och annat som har med projektet Kollektivt kulturarv att göra. Man registerar i ett webbgränssnitt, det fungerar bra med webbläsarna Firefox, Chrome och Safari men undvik Internet Explorer.

Är du med i projektet är adressen till databasen hembygd.ablm.se.  Vill man se en demodatabas och veta mer om databasen finns det information på sidan https://casverige.wordpress.com/

Här kan du hitta information om Creative Commons.

Kartsystemet som vi använder heter GeoNames, vill man själv lägga in orter finns det en handledning (på engelska).

Letar ni efter fotografer och fotofirmor kan man söka i Nationella fotografregistret.

Samtycke från personer på bild
Ska du fotografera t ex publik verksamhet på hembygdsföreningen  kan det vara klokt att få samtycke från avbildade människor. I synnerhet om det förekommer barn på bilden och om bilden ska användas för att marknadsföra verksamheten på webb eller i skrift. Använd gärna samtyckesmallen nedan men det är bra om in byter ut "Hembygdsföreningen" mot er förenings namn.

Ta emot samlingar eller låna in bilder för skanning
Ska ni ta emot enskilda fotografier eller fotografisamlingar bör ni skriva avtal med överlåtaren så att ni vet vilka rättigheter föreningen har till bildmaterialet. Det gäller även om ni lånar in material för skanning. Använd gärna mallen som är framtagen av Digisam.

Upphovsrätt
Sveriges hembygdsförbund har givit ut foldern Upphovsrätt och personlig integritet – att tänka på när man publicerar gamla och nya fotografier. Vill man veta mer om upphovsrätt kan man läsa Digisams rapport "Vägledning om upphovsrätt och angränsande lagstiftning"

Skanning och bildbehandling
Det finns både en handlening i skanning med en relativt billig skanner och en handledning i bildbehandling efter skanning i programmet Photoshop Elements.

Har du frågor hör av dig!

Handledningar att ladda ner: