Macken

Nära fabriken i Midsommarkransen sattes en av de första bensinmätarna av märke MACK upp. Foto i Stockholms stadsmuseums samlingar.

Vet du varför bensinstationer brukar kallas mackar?

I förorten Midsommarkransen i Stockholm, vid Tegelbruksvägen 22-24, konstruerades Sveriges första bensinpump av märket MACK. Året var 1913 och initialerna stod för de fyra herrarna bakom företaget. Det var uppfinnaren själv Oscar Andersson, samt styrelseledamöterna direktör Nils Peter Matthiason, advokaten Gunnar Collin och redaktören Helmer Key. Den patenterade maskinen benämndes ”automatisk mätare av bestämda vätskemängder” Företaget MACK expanderade och flyttade kring 1930 till delvis alltjämt bevarade verkstadslokaler vid Tegelbruksgränd 2. Under storhetstiden hade MACK egna montörer som reste runt i landet och byggde bensinstationer. Med tiden gled så språkbruket över från att vara ett bolagsmärke till att bli benämningen vi ofta använder för en bensinstation i största allmänhet.

AB MACKMETER står det på gaveln på fabrikshuset vid Tegelbruksgränd 2. Midsommarkransen, Stockholm.

Andra generationens MACK-verkstad, den vid Tegelbruksgränd 2, var lokal för en jazz- och rockklubb i kulturföreningen MusikMACKens regi tills den revs våren 2004.

Carl-Henrik Ankarberg, länsstyrelsen

Fabrikshuset innan rivningen. Efter en eldsvåda för drygt trettio år sedan i fabrikshuset har taket delvis nylagts och förändrats. Foto: Karolina Matts, Länsstyrelsen 2004.