Platsverkstan Dans

Platsverkstan Dans

Följ med på en koreografisk stafett från boxningsklubben till dansbanan i Brandbergen, eller upplev hur en skog, en bro och en löparbana i Rotebro med omnejd fylld av dans och rörelse!

Platsverkstan Dans Rotebro

Filmen Ready Set Go! är en del av residensprojektet Platsverkstan Dans, med målet att gestalta människors tankar och minnen kopplade en plats. Som utgångspunkt för dansfilmen ligger ett insamlat enkät- och intervjumaterial gjort av Stella Waldenström på Stockholms läns museum.
Ida Holmlund upplevde att ”Rotebroare” beskrev känslan av trygghet på samma sätt som Ballroom-scenen varit en trygg plats för henne att uttrycka sig på. En plats där man känner sig hemma men där man även kan utvecklas och förändras. Hon har arbetat med fem voguedansare från Ballroom-scenen i Sverige. Koreografierna är skapade på plats i en danssal i Arena Rotebro och på Arena Satelliten i Sollentuna centrum.

Ida beskriver att hon har försökt hitta kärnan i vad folk ser som speciellt för Rotebro utifrån de insamlade berättelserna.

– Tryggheten, sportkänsla, kärlek till naturen, oväsen och individuella utmaningar är teman jag har jobbat med, säger hon. Närheten till stan och pendeltåget var ett annat tema. Och att det satsas mycket på idrott i Rotebro, speciellt nu med den nya Rotebrohallen.

Om filmen

Koreografi & regi Ida Inxi Holmlund
Foto och klipp Jennifer Drotz Ruhn
Dansare Adrian Cruz, Alfie Larsson, Alba Rask, Denzel Rhoodes, Silva Poutanen
Musikproduktion Neva Deelay
Make up Alfie Larsson

Om Vogue/Voguing

Vogue är en stiliserad, modern housedansstil som utvecklades inom den HBTQ-subkultur som förekom på ballroomscenen i Harlem i New York under 1980-talet, med rötter från afroamerikanska klubbar i stadsdelen från slutet av 1960-talet.

Platsverkstan Dans Brandbergen


I filmen Mellan husen på Brandbergens topp får vi följa olika personer som rör sig genom centrala Brandbergen, deras vardagsliv, rörelsemönster och berättelser. Filmen är en koreografisk stafett mellan boxningsklubben och dansbanan där vi får inblick i skilda verkligheter och upplevelser av platsen Brandbergen.

Dansfilmen har skapats av scenkonstgruppen Johanssons pelargoner och dans i samarbete med filmaren Jennifer Drotz Ruhn. Filmen är en del av projektet Platsverkstan Dans med målet att gestalta människors tankar och minnen kopplade till Brandbergen.
Till grund för filmen ligger koreografernas möte med människorna och platsen samt insamlat enkät- och intervjumaterial från etnolog Moa Beskow från Stockholms läns museum.

Om filmen

Produktion: Johanssons pelargoner och dans
Regi och koreografi: Annica Styrke, Linnéa Sundling och Karin Wiklund
Foto och klipp: Jennifer Drotz Ruhn
Musik: Anna Haglund
Ljud: Stuart Docherty
Grafisk formgivning: Hannah Baklien och Sepidar Hosseini

Om projektet

Platsverkstan Dans Brandbergen är en del av projektet Platsverkstan Haninge där målet är att samla och förmedla människors tankar, minnen och känslor kopplade till platsen. Platsverkstan Dans är ett samarbete mellan danskonsulenterna i Region Stockholm, Stockholms läns museum och Haninge kommun.
Projektet har genomförts med stöd från Kulturrådet. Tack också till alla som bidragit med sina berättelser!