Handledningar

Porträtt av Hanna i Svängen. Bild från Grödinge hembygdsförening. Alla rättigheter reserverade.

Handledningar för Kollektivt kulturarv

Här samlar vi handledningar och tips om registrering, skanning och annat som har med projektet Kollektivt kulturarv att göra. Man registerar i ett webbgränssnitt, det fungerar bra med webbläsarna Firefox, Chrome och Safari men undvik Internet Explorer.

Är du med i projektet är adressen till databasen hembygd.ablm.se.  Vill man se en demodatabas och veta mer om databasen finns det information på sidan https://casverige.wordpress.com/

Här kan du hitta information om Creative Commons.

Kartsystemet som vi använder heter GeoNames, vill man själv lägga in orter finns det en handledning (på engelska).

Letar ni efter fotografer och fotofirmor kan man söka i Nationella fotografregistret.

Samtycke från personer på bild

Ska du fotografera t ex publik verksamhet på hembygdsföreningen  kan det vara klokt att få samtycke från avbildade människor. I synnerhet om det förekommer barn på bilden och om bilden ska användas för att marknadsföra verksamheten på webb eller i skrift. Använd gärna samtyckesmallen nedan men det är bra om in byter ut ”Hembygdsföreningen” mot er förenings namn.

Mall för samtycke

Ta emot samlingar eller låna in bilder för skanning

Ska ni ta emot enskilda fotografier eller fotografisamlingar bör ni skriva avtal med överlåtaren så att ni vet vilka rättigheter föreningen har till bildmaterialet. Det gäller även om ni lånar in material för skanning. Använd gärna mallen som är framtagen av Digisam.

Mall för avtal

Upphovsrätt

Sveriges hembygdsförbund har givit ut foldern Upphovsrätt och personlig integritet – att tänka på när man publicerar gamla och nya fotografier. Vill man veta mer om upphovsrätt kan man läsa Digisams rapport ”Vägledning om upphovsrätt och angränsande lagstiftning”

Upphovsrätt och personlig integritet, Sveriges hembygdsförbund, 2015

Vägledning om upphovsrätt, Digisam, 2017

Skanning och bildbehandling

Det finns både en handledning i skanning med en relativt billig skanner och en handledning i bildbehandling efter skanning i programmet Photoshop Elements.

Handledning i skanning

Handledning i bildbehandling

Handledningar för registrering och sökning i databasen

Här hittar du olika handledningar för arbetet i databasen. Det finns också hjälptexter i själv registreringsformulären. Dessa ser man om man håller muspilen över formulärens titlar.

Kravspecifikation för skanning, bildbehandling samt registrering

Att registrera bild i CA

Att registrera personnamn i CA

Om sök i CA

Att registrera dokument i CA

 

Har du frågor hör av dig!