Archive

Här kan du ta del av och forska i en unik samling med Sveriges äldsta storskaliga kartor över byar och gårdar från 1600-talet. Databasen innehåller uppgifter från 12 000 äldre geometriska kartor (ÄGK, 1630–1655) och 5 000 yngre geometriska kartor (YGK, 1680–1700). Du kan söka i materialet på olika sätt, via register eller via modern karta och även exportera databasen uppgifter till Excel.

Kartering är en viktig beståndsdel i krig och försvar. Därför är Krigsarkivets samlingar av historiska kartor så omfattande, särskilt vad gäller utlandet. Samlingen omfattar Svenska och utländska topografiska kartor, ett flertal av kartorna avbildar städer och fästningar från hela världen.

Kartorna är tryckta eller vackert handritade med stor detaljrikedom. De äldsta kartorna dateras till sent 1500-tal, de yngre från 1980-talet, men den största delen är från 1700- och 1800-talen.

Vi har en av världens största kartskatter och vi vill gärna dela den med dig.

I våra digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628. Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk.

Utforska de dramatiska förändringarna i landskapet kring Julita gård under fyra sekel. Ängar och hagmarker har lämnat plats till skog och bebyggelse. Små åkertegar har slagits ihop till stora sammanhängande åkrar. Förändringarna i landskapet följer samma mönster i stora delar av Sverige.

Här hittar du bland annat fotografier, litteraturtips, filmer ritningar, gamla dokument och litteratur i fulltext som berättar om Stockholm och stockholmare i olika tider. Stockholmskällan är ett samarbete mellan Stockholms stadsarkiv, Stockholms stadsmuseum, Stockholms stadsbibliotek, Utrednings- och statistikkontoret, Spårvägsmuseet, Stockholms Företagsminnen och Kungliga biblioteket.