Archive

På webbplatsen dokument.nordiskamuseet.se kan forskare ta del av ett urval av museets digitaliserade dokument och handlingar direkt på nätet. Webbplatsen utvecklas i samarbete med KulturIT. Här hittar man bland annat Årsta fruns dagbok, Nordiska museets frågelistor och Fataburen som är museets årsbok.

För att ta del av materialet behöver du skapa ett användarkonto.

Porträtten presenteras med både fram- och baksida tillsammans med grundläggande information om ätten. Oftast framgår det på baksidan vem eller vilka bilden föreställer. Fotografier är främst från 1800-tal och tidigt 1900-tal.https://www.kulturarvstockholm.se/wp-admin/plugins.php

I ätte- och vapendatabasen finns Riddarhusets nu levande ätter (663 ätter). Ätterna presenteras i sin helhet i Adelskalendern.

Tabellverket kallas de statistiska formulär som prästerna hade i uppgift att fylla i och skicka in till Tabellkommissionen under åren 1749 till 1859. Det finns två olika typer av formulär, folkmängd och mortalitet, som innehöll mängder av uppgifter och dessa har Demografiska databasen registrerat. Resultatet återfinns i tabellverksdatabasen, som innehåller befolkningsstatistik från alla Sveriges församlingar.

Svenska Gravar en specialiserad söktjänst för nationell sökning av gravsatta. Svenska Gravar ger allmänhet och andra intressenter kostnadsfri tillgång till att söka i databaser med information om gravar och gravsatta på ett stort antal kyrkogårdar runt om i landet.

SLÄKTBAND är Sveriges Radios första program om släktforskning. Idag har internet blivit ett stort hjälpmedel för släktforskare runt om i världen. SLÄKTBAND visar på de nya hjälpmedel som finns och djupdyker i de arkiv som inte går att finna på internet.

Välkommen till Porträttfynd! Här samlar vi scannade kopior av visitkorts- och kabinettsfotografier. Identifierade och oidentifierade porträtt med uppgifter om fotografens namn och hemort. Syftet är att identifiera och rädda fler bilder åt eftervärlden samtidigt som denna bildskatt görs mer lättillgänglig.

Nättidningen RÖTTER är världens första digitala dagstidning för släktforskare och ges sedan 1996 ut av riksorganisationen Sveriges släktforskarförbund. RÖTTER vänder sig både till nybörjare och mer erfarna och har tre huvudsyften: sprida kunskap, skapa kontakt och främja debatt. Nättidningen (med redaktionella sidor som t ex. innehåller råd, tips på källor som arkiv och litteratur och läsarsidor med t ex. anbytarforum) och de fristående utgåvorna, utgör tillsammans den naturliga startpunkten på Internet för den som är intresserad av släktforskning i Sverige.

Fotografregistret (Sverige) är ett dataset som innehåller uppgifter om fotografer som varit verksamma i Sverige från 1800-talets mitt och fram till idag. Uppgifter är hämtade från Nationella fotografregistret (NFR), som utvecklades vid Fotosekretariatet på Nordiska museet 2008.