Archive

Sjöhistoriska museet sprider kunskap om människans förhållande till hav, kust, fartyg och båtar i historia och nutid. I museets omfattande samlingar finns bland annat 900 000 fotografier, 50 000 föremål och 45 000 ritningar.

Järnvägsmuseet berättar om människans förhållande till järnvägen, dess infrastruktur, fordon, kulturmiljöer och resandet – i historia och nutid. I museets samlingar finns bland annat cirka 350 järnvägsfordon, 25 000 föremål, 350 000 ritningar och 500 000 foton.

Banvakt.se vill bidra med en liten men viktig pusselbit till vårt lands järnvägshistoria.

Banvakter var den kategori av järnvägspersonal som ansvarade för att banan hölls i gott skick, så att den kunde trafikeras med betryggande säkerhet. De fullgjorde sin betydelsefulla tjänst från järnvägens barndom till omkring 1960. Nu finns nästan inga f.d. banvakter kvar och allt färre människor har haft kontakt med någon. Deras viktiga arbete förtjänar att uppmärksammas.

Historien om Stockholm är inte historien om en stad som skaffade sig en hamn. Det är i stället berättelsen om en hamn som gav upphov till en stad. Stockholm växte fram som en hamn och handelsplats för 750 år sedan. Genom seklerna har sjöfarten på Stockholm haft en avgörande betydelse, inte bara för Stockholm och den närmast omgivande regionen, utan även för hela landets ekonomi.

Trafikverkets museer har genom åren byggt upp stora samlingar av fotografier, ritningar, arkivmaterial, litteratur och föremål. Här på Samlingsportalen har vi tänkt visa delar av dessa unika samlingar som vi digitaliserat så att du ska kunna ta del av dem!