Archive

Sjöhistoriska museet sprider kunskap om människans förhållande till hav, kust, fartyg och båtar i historia och nutid. I museets omfattande samlingar finns bland annat 900 000 fotografier, 50 000 föremål och 45 000 ritningar.

Kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige. I arkiven på Institutet för språk och folkminnen finns ett omfatttande material om traditionell matkultur. Det handlar till exempel om jordbruk och fiske, kosthåll, råvaror, växtsorter, husdjursraser, maträtter, matframställning, redskap och måltider från olika delar av Sveriges landsbygd. Materialet är variationsrikt och utgör en kunskapskälla till såväl matproduktion som sammanhangen runt maten och förståelse för människors relationer till mat.

Om man är osäker på vad en odlad eller importerad växt ska heta, eller om det kan finnas andra namn på den, kan man hitta svaret här. SKUD innehåller idag över 100.000 vetenskapliga och hortikulturella namn samt mer än 30.000 svenska namn.  Med den breda definition på kulturväxter SKUD har, behandlas här så vitt skilda saker som odlade jordbruksväxter och skogsträd, alla slags trädgårdsväxter, rumsväxter, snittblommor, frukter, kryddor, importerat råvirke och virkesprodukter, livsmedel, örtmedicin, tekniska produkter, fiberväxter m.m.

Historien om Stockholm är inte historien om en stad som skaffade sig en hamn. Det är i stället berättelsen om en hamn som gav upphov till en stad. Stockholm växte fram som en hamn och handelsplats för 750 år sedan. Genom seklerna har sjöfarten på Stockholm haft en avgörande betydelse, inte bara för Stockholm och den närmast omgivande regionen, utan även för hela landets ekonomi.

Verksamheten gäller såväl arkeologisk som historisk dokumentation och forskning samt kulturminnesvård rörande all hantering av järn och metaller, dock med huvudvikten lagd på järnhanteringens utveckling. Verksamheten rör alla tidsavsnitt och är nordisk.

Genom söktjänsten gruvkartor tillhandahåller SGU ett stort antal inskannade gruvkartor. Dessa kommer från såväl historiska gruvor som modernare. Webbtjänsten ”Gruvkartor” är en är en databas med inskannade och metadatasatta kartor över gruvor i sverige. Databasen fylls fortlöpande på med fler dokument i takt med att de digitaliseras. Gruvor och gruvfält utan kartmaterial saknar länk till kartdokument men presenteras ändå i sökresultaten.

Sök i våra digitaliserade samlingar CfN Online är vårt digitala arkiv som är tillgängligt direkt på nätet. Där finns ett digitaliserat urval av det arkivmaterial som finns bevarat hos oss. Material som är tillgängligt för användning finns för närvarande från: Hantverkarna Stockholm, Brandförsäkringsverket, Ericssons historia i Spanien och källor till svenskt företagande i Ryssland. Vi tycker om när historia används! Därför ligger våra kunders arkivmaterial till grund för de webbsidor som vi har gjort.

En webbplats om svensk filmhistoria, mycket teknikhistoria men också många bilder från ateljéer och andra lokaler.

Jernkontorets bildbank omfattar bilder av bl.a. teckningar, målningar och fotografier som har med bergsbruk, järnhantering och stålproduktion att göra, från 1600-talet till idag. Bilderna skildrar ett ögonblick av verkligheten under det årtal som finns angivet i de tillhörande bildtexterna. Därför förekommer företagsnamn som på grund av branschens omstruktureringar inte längre existerar. Produkter, processer, personer, lokaler, m.m. förändrats också med tiden.