Platsverkstan Haninge

Muralmålning längs Jungfruns gata i Brandbergen, foto: Stella Waldenström.

Platsverkstan Haninge

Den regionala stadskärnan Haninge utvecklas just nu som en del av en större utvecklingsplan för hela Stockholmsregionen. Här byggs bostäder, infrastruktur och nya offentliga lokaler. På sikt kommer Handen, Vega och Brandbergen att växa samman och bilda Haninge stad. År 2030 kommer troligen antalet invånare i stadskärnan vara 30 000 och år 2050 så mycket som 60 000 invånare.

Under 2022 arbetade vi på Stockholms läns museum med att samla in bilder och berättelser från boende i Haninge. En del av berättelserna blev underlag till dansfilmen ”Mellan husen på Brandbergens topp” som skapades av Johanssons Pelargoner och filmaren Jennifer Drotz Ruhn. Några av de bilder vi samlade in finns med i utställningen Haninge stories. I utställningen hittar du också bland annat filmer om offentlig konst i Haninge, berättelser om en muralmålning i Brandbergen, personporträtt, historia och du får också ta del av bilder och berättelser från Vegabaren.

I mars månad 2022 fanns Stockholms läns museum under en dag i Haninge kulturhus. Tillsammans med Haninge kommun och andra inbjudna bjöd vi på en dag fylld av föredrag, samtal, vandringar och visningar.