Hildur Lindberg, AGA:s första fotograf

Hildur Lindberg, AGA:s första fotograf

AGA Lidingö, AGA 25 år. Foto: Hildur Lindberg, AGA, 1929

AGA:s första industrifotograf var en kvinna, Hildur Lindberg. Det är hon som tagit gruppbilden från omkring 1930.

Efter utbildning i Stockholm började Hildur Lindberg 1915 på AGA. Då var det ovanligt med en kvinna som fotograf. I början arbetade hon åt försäljningsavdelningen och konstruktionskontoret. Hon fotograferade till trycksaker, kataloger och bilder som skulle följa med ritningarna vid offerter.

De första åren var krävande eftersom de på den tiden inte fanns moderniteter som till exempel fotolampor. Man fick passa på när det var dagsljus. När Hildur Lindberg slutade lämnade hon ett unikt bildmaterial efter sig, noga katalogiserat. Tyvärr finns bara en lite del av hennes bilder kvar i AGA:s arkiv.

Hildur som bodde på Kungsholmen berättar om besvärligheterna att ta sig till jobbet. – Innan bron byggdes 1925 tog man spårvagn till Ropsten och sen färja, en liten platt sak, som gick året om till Lidingö, där man tog tåget vid Foresta.

– Var det mycket is på Värtan gick färjan inte alls eller bara halvvägs. Då sattes en stege ner från båten och passagerarna fick gå iland. På hemvägen kunde det hända att Lidingögrabbarna samlades på Lidingösidan och erbjöd sparkskjuts över isen för att tjäna en slant.

– Det gällde att pälsa på sig ordentligt innan man gick hemifrån, man visste aldrig hur lång tid det kunde ta till jobbet vintertid. Om spåren var frusna kunde inte Lidingötåget gå, då gick vi till fots på banvallen fast det var strängt förbjudet. När man äntligen kom fram kunde det hända att gamle Norr, portvakten, stack ut huvudet och sa ”Direktör Westberg bjuder alla damer på kaffe i matsalen”. Det skulle vara som plåster på såren för att vi fått gå så långt.

Hildur Lindberg arbetade som AGA:s industrifotograf 1915-1954.

Helene Broms och Nina Enström